Monday, December 6, 2010

Pecan Chocolate Chip Cookies

Kali ni kito buek biskut....asik momasak jo...yang snek pun kito nak try jugak kan?...moh kito cari bahan.


Bahan-bahannya:-

Bahan A:
- 100 g gula
- 110 g gula perang
- 1/4 sudu teh garam
- 100 g mentega
- 60 g majerin
- 1 sudu teh madu

Bahan B:
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla

Bahan C (diayak):
- 200 g tepung
- 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
- 1/2 sudu teh serbuk soda

Bahan D:
- 100 g kacang pecan di cincang
- 100 g cip coklat

Cara-caranya:-

1- Putar bahan A hingga lembut, campur bahan B dan putar hingga sebati.
2- Tambahkan bahan C yang telah diayak dalam adunan tadi sampai sebati. Matikan mixer.
3- Akhir sekali campurkan bahan D dan gaul sama rata.
4- Titiskan 1 sudu kecil ke dulang pembakar (tray) yang telah di gris.
5- Bakar pada suhu 170'c selama 15-18 minit.

(Reminder: kalo taknak pakai kacang pecan, boleh gantikan almond. Tapi almond tu panggang dulu baru sedap. Lagi satu kalo takut biskut overbake or hangus, bakar pada suhu rendah pastu kalo nak tau biskut tu dah masak ke belum, ketuk tray tu then terbalikkan 1 biji biskut, cucuk tapak biskut tu dgn garpu skit. Kalo biskut tu melompat dan tapak biskut tu dah keras makna nya dah masak la tu, kalo masih melekat or lembut tu belum masak lagi la tu.)

No comments:

Post a Comment