Saturday, December 4, 2010

Asam Padeh Kepalo Ikan

Haaa....ni masakan tradisi minang punyo...tak susah pun nak buek...yang ponting korang mesti kona sumo bahan-bahan eh, kalo tak kona jgk makno nyo ekau ni cetek ilmu dapur...kalo bakal omak mertuo ekau tanyo apo tu asam gelugor lopeh tu ekau buek muko mcm berok bangang tu....alamat eh kensel laaa nk buek monantu...hahaha....gurau yo laa...ala yang ponting laki ekau sayang...tk pndai masak pun dio sayang jgk walaupun terpakso kuar bajet lobih sobab asik sedokah kek kodai mamak tiap2 ari...try2 laa pikat orang dgn air tgn sendiri ek...



Bahan-bahannya:-

- 1 kepala ikan merah (nk lobih pun boleh)
- 1/2 helai daun kunyit
- 2 keping asam gelugor
- 1/2 ibujari lengkuas (di ketuk)
- garam secukupnya
- 2 cawan air

Bahan-bahan untuk dikisar:-

- 10 biji cili merah (nk pakai cili kering pun boleh)
- 6 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1/2 ibujari halia

Cara-caranya:-

-   Kepala ikan di bersihkan dan ditoskan. Bahan yang telah dikisar tadi masak dengan air.
-   Setelah mendidih masukkan kepala ikan, asam gelugor dan bahan-bahan lain. Kacau hingga mendidih dan pekat. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment