Tuesday, December 7, 2010

Peanut Rice Crisp Ball

Menu ni sonang nak buek, tak payah bakar pakai oven cumo kono gentel jo, menu ni biaso dijadikan sobagai snek minom potang...tapi hati-hati snek ni tak buleh makan selalu sobab menatang ni manih, silap hari bulan kang ado yang kono potong kaki...haa nanti kang sapo yang nak jawap... sesuai untuk monjamu tetamu terutamo nak pikat hati omak mentuo, kompom jadi menantu punyo! hahaha...


Bahan-bahannya:

Bahan A:
- 100 g mentega
- 100 g peanut butter halus
- 60 g gula aising
- 60 g kacang tanah panggang (ditumbuk)
- 90 g beras rangup (crisp rice)

Bahan B:
- 150g coklat kompaun
- 50 g minyak jagung
- 100 g kacang tanah panggang (ditumbuk)

Cara-caranya:

1- Adun bahan A hingga sebati, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam atau biarkan ia menjadi keras.

2- Setelah keras bentukkan menjadi bebola berukuran 1 inci dan simpan dalam peti sejuk semula selama 1 jam

3- Cairkan coklat kompaun dan campurkan dengan minyak jagung.

4- Selaputkan bebola tadi dengan coklat dan kacang tanah panggang yang telah ditumbuk. Biarkan keras kemudian hidangkan.

No comments:

Post a Comment