Sunday, December 12, 2010

Beef Green Pepper

Hai..hoi..hai....ekau sumo suko tak makan masakan ala cino...hehe, kalo suko buleh la try buek sondiri..tak payah susah payah poie makan kek kodai...hahaha...cubo la buek sendiri jgn maleh masak!




Bahan-bahannya:

- 1 kg daging batang pinang (di hiris nipis)
- 2 biji lada benggala (di potong panjang)
- 2 ulas bawang putih dan 5 cm halia dicincang halus
- 4 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar kicap cair
- 4 sudu besar tepung jagung yg telah dicampur air
- 2 sudu teh gula, garam dan lada sulah untuk perasa

Cara-caranya:

1- Perapkan daging dengan garam, gula serta lada sulah selama 1 jam.

2- Setelah perap, goreng daging dengan api yang besar. Kemudian angkat dan asingkan.

3- Tumiskan bahan yang telah dicincang halus hingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair.

4- Masukkan daging dan lada benggala dan kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

1 comment: