Hai..hoi..hai....ekau sumo suko tak makan masakan ala cino...hehe, kalo suko buleh la try buek sondiri..tak payah susah payah poie makan kek kodai...hahaha...cubo la buek sendiri jgn maleh masak!
Bahan-bahannya:
- 1 kg daging batang pinang (di hiris nipis)
- 2 biji lada benggala (di potong panjang)
- 2 ulas bawang putih dan 5 cm halia dicincang halus
- 4 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar kicap cair
- 4 sudu besar tepung jagung yg telah dicampur air
- 2 sudu teh gula, garam dan lada sulah untuk perasa
Cara-caranya:
1- Perapkan daging dengan garam, gula serta lada sulah selama 1 jam.
2- Setelah perap, goreng daging dengan api yang besar. Kemudian angkat dan asingkan.
3- Tumiskan bahan yang telah dicincang halus hingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair.
4- Masukkan daging dan lada benggala dan kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
sodap sodap sodapppppp
ReplyDelete