Lauk ni sesuai bona untuk anak-anak yang baghu blaja makan nasik, mano la tau budak eh tu selamo ni asik makan masakan omputih...hehehe...kepado ibu yang dalam pantang tu elok bona la makan lauk ni dongan bubur paneh...sodap woi!
Bahan-bahannya:
- 500 g ikan sela kuning atau ikan tenggiri
- 2 cawan air
- 1 biji bawang besar dibelah empat
-1/2 helai daun kunyit
- 4 biji cili hijau
- 2 keping asam gelugur (asam keping)
- 1 biji tomato
Bahan untuk dikisar:
- 4 biji bawang kecil
- 2 biji bawang putih
- 1/2 ibujari halia
- 1/2 ibujari kunyit
- garam secukupnya
Cara-caranya:
- Ikan dibersihkan, bahan yang telah dikisar dimasak dengan air sehingga mendidih. Masukkan ikan dan bahan-bahan yang lain. Kacau hingga masak.
No comments:
Post a Comment