Monday, December 6, 2010

Bolognise Itamel Sauce (Itali + Melayu)

Resepi asal bolognise ni den dah gubah ikut selero tokak orang melayu kito...macam biaso la kito orang melayu suko sangat makan makanan yang podeh, selagi tak tobakar lidah tu ghaso macam takdo kick...hahaha...so moh kito cube buek...ala sonang jo.



Bahan-bahannya:

Bahan untuk dikisar:
- Segenggam cili kering yang telah di rendam dan dibersihkan
- 2 atau 3 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 atau 2 cawan air

Bahan-bahan lain:
- 1 botol besar paste bolognise (Prego)
- 1 tin Heinz tomato soup
- 1 mangkuk cendawan butang yang di hiris
- 1 mangkuk daging cincang
- 1 cawan stok ayam
- 3 tangkai daun sup di cincang
- herba Oregano
- garam dan lada sulah untuk perasa

Cara-caranya:

1- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar dan daging cincang hingga pecah minyak macam buat sambal tu, kemudian masukkan cendawan dan kacau lagi.

2- Bila kuah sudah pekat, masukkan paste bolognise (Prego), stok ayam dan Heinz tomato soup serentak. Masak lagi hingga pekat.

3- Apabila kuah sudah mendidih dan pekat, masukkan daun sup dan perasakan dengan oregano dan sedikit garam dan lada sulah ikut citarasa masing-masing. Biarkan kuah mendidih lagi 5 minit. Tutup api dan hidangkan dengan spagetti atau macaroni.



No comments:

Post a Comment